Leto u Grčkoj.rs

sve potrebne informacije na jednom mestu

Vi ste ovde: Grčka ostrva Skiatos

Ostrvo Skiatos

Ocenite ovu destinaciju (17 glasova, prosek 4.18 od 5)

Skijatos pripada ostrvskoj grupi severni Sporadi i nalazi se u zapadnim vodama Egejskog mora. Ostrvo je površine od samo 48km2 i ima 66 fantastičnih plaža. Skijatos je najpoznatije ostrvo severnih Sporada, a ovoj grupaciji pripadaju još i Skopelos i Alonisos. Sa tipičnom je sredozemnom klimom i najvećim brojem plaža po kvadratnom kilometru. Obala ostrva nije mnogo razuđena, brdovita je, naročito u severnom delu, dok je jug najpitomiji.Skiatos6Glavni i jedini grad na ostrvu je Skijatos grad, udaljen od aerodroma samo 2km. Od grada ka zapadu prostiru se peščane plaže u dužini od oko 14km. Iznad grada je čuveni Kastro i manastir Evangelistrije, mesto gde su nekada živeli stanovnici Skijatosa, a danas je to mesto za celodnevni izlet odakle se pruža fantastičan pogled na severni deo ostrva i njegove šljunkovite plaže.Skiatos1

Iako lučka plaža glavnog grada Skiatos nije jedna od najboljih na ostrvu, mnogi se opredeljuju da budu stacionirani u glavnom gradu, zato što je najuređeniji i možemo reći - jedini pravi gradić na moru. Ostala naselja su tipično turistička i osim poneke taverne, kafića i prodavnica, ali i prelepih plaža, nema mnogo čega drugog.Skiatos7Ljudi se za Skiatos uglavnom i opredeljuju zbog lepote raskošnih plaža, što onih lako dostupnih tako i onih zavučenih u uvalama, do kojih se može doći jedino autom i skuterom. Ako ne dođete svojim kolima, obavezno iznajmite neko prevozno sredstvo da biste mogli da istražujete ostrvo koje, iako malo, ima dosta toga da ponudi, od kulturnih znamenitosti, do interesantnih crkvica i manastira.
Jedna od najlepših plaža u Grčkoj, čuvena plaža Kukunaries, koja je proglašena i jednom od 5 najlepših plaža sveta, nalazi se upravo na Skijatosu. Ova peščana plaza sa bujnom borovom šumom jedinstvena je po svojoj lepoti. I ostale plaže, Megali Ammos, Kanapitsa, Trulos, Ahladia, Banana, Vromolimnos, Lalaria, jedinstvene su po svojoj lepoti i bujnoj vegetaciji.Skiatos3Ostrvo je dostupno turistima iz Srbije, delom iz razloga što se do njega može doći i autobusom, što umanjuje troškove za cenu avionskog prevoza, ali i zato što cene nisu mnogo veće nego u kontinentalnom delu Grčke.
Prema nekim procenama, neće biti tako za nekoliko godina, zato što zbog izdašne prirode i lepota koje osvajaju, sve češće je meka bogatih posetilaca, što može uticati na to da Skiatos postane skupo, mondensko ostrvo.

Dodajte Vaš opis i utiske