Leto u Grčkoj.rs

sve potrebne informacije na jednom mestu

Vi ste ovde: Grčka ostrva Paksos

Ostrvo Paksos

Ocenite ovu destinaciju (6 glasova, prosek 3.17 od 5)

Južno od Krfa, na samo sedam nautičkih milja udaljenosti, nalazi se ostrvo Paksos. Ovo ljupko i mirno ostrvo, koje krase pitome šljunkovite plaže na istoku i dramatične litice i pećine na zapadu, nije pokvareno masovnim turizmom. Ipak, mnogi turisti su imali priliku da posete ostrvo putem jednodnevnih izleta koji su organizovani sa Krfa i Parge. Na samom ostrvu nema puno mesta da se odsedne, pa je obavezna rezervacija unapred. Najmanje od svih naseljenih Jonskih ostrva pruža turistima retku i istinsku sliku mirnog, neužurbanog i tradicionalnog grčkog načina života. Dugo 8, a široko 3 kilometara, ostrvo je površine 20 kvadratnih kilometara, naseljava ga oko 2.500 stalnog stanovništva i ima oko 30 plaža, uglavnom šljunkovitih. More oko Paksosa je izuzetno čisto i toplo, divne tirkizne boje. Ako žudite za mirom i tišinom možda je ovo ostrvo baš za vas. Tri autentična ribarska mesta na Paksosu su Gajos, Laka i Logos.Paksos1

Prema legendi, Paksos je stvorio Posejdon, odvojivši udarcem trozubca deo Krfa kako bi stvorio sebi malo rajsko ostrvo koje bi delio sa Amfitritom. Zapadnu obalu šibaju talasi i prilično je strma – na njoj praktično nema plaže koja je dostupna sa kopna. Ali, ovu stranu Paksosa zato krase Plave pećine, koje su definitivno vredne obilaska.

Paksos je čuven po maslinovom ulju i sapunima proizvedenim od njega. Ostrvo je pokriveno sa oko 250.000 stabala, pa je unutrašnjost Paksosa jedan veliki maslinjak. Meštani strpljivo čekaju da masline prirodno otpadnu u mreže položene po zemlji, čime se postiže jedinstvena zlatna boja i glatkoća ovog ulja.

Paksos2Gajos, šarmantno selo na istočnoj obali okruženo lukom u obliku polumeseca, najveće je i najživlje mesto na ostrvu. Sa glavnog trga polazi niz uličica u kojima možete naći zanimljive radnje, restorane i taverne. Turistima je za kupovinu, pored već pomenutog maslinovog ulja, posebno zanimljiva kvalitetna grnčarija i nakit. Gajos ima vrlo živopisnu luku na čijem se ulazu nalaze dva ostrvca koja pružaju prirodno sklonište brodovima. Na ostrvcima se nalaze tri crkvice i venecijanska tvrđava s početka XV veka. U samom gradu se nalazi nekoliko manjih simpatičnih šljunkovotih plaža sa čistom i prozirnom vodom.Paksos3

Laka je drugo mesto po veličini na Paksosu, locirano na severnom vrhu ostrva. Malo je uvučeno i tako zaštićeno od mora. Venecijanski stil odlikuje većinu građevina, a sam zaliv je okružen maslinama i čempresima. Kao i Gajos, Laka je popularna među vlasnicima jahti i motornih čamaca kao pristanište. Laka ima jednu peščanu i jednu šljunkovitu plažu, mnoštvo odličnih restorana i taverni duž šetališta i školu vodenih sportova.

Dodajte Vaš opis i utiske