Leto u Grčkoj.rs

sve potrebne informacije na jednom mestu

Vi ste ovde: O Grčkoj Opšte informacije

Opšte informacije

GreeceMapZemlja od preko 1000 ostrva, kolevka civilizacije, kulture i demokratije, mesto gde zakoni mitologije vladaju milenijumima,

a kultura i tradicija prate svaku stopu stalnog i privremenog stanovnika. Lepota u ponosnom šarenom oklopu zelenila i belo-plavih boja slobode, velu religije i temelju bogate istorije koja vapi za istraživanjem. Obavijena morima i preplavljena spomenicima, ova država otkriva veliki broj odgovora na tajne državnog uređenja, umetnosti i kulturne baštine, koje većina evropskih i čak svetskih država verovatno nikad neće ni naslutiti.

Poznata po uspešnosti sklapanja svih svojih kvaliteta u jednu zadivljujuću i misterioznu slagalicu, ova država izgleda da zna i ključ privlačenja turista, osim iz naših, i iz svih ostalih krajeva sveta, vraćajući se iznova i iznova… I zaista je tako, Grčka je ekvivalent turističke atrakcije, i maksimalno je podređena gostima. Na kraju, Grcima je omiljena reč filoxenia, što pretpostavljate, znači - gostoprimljivost.

acropolis_athens_greece_ertDanas, Helenska republika ponosno uspostavlja sklad savremenih zahteva i tradicionalnih navika, prkoseći svim problemima koji je okružuju. Splet suprotnosti je prati i na polju muzike, koja je zapravo rezultat mešavine istočnjačkih i zapadnjačkih uticaja.
Religija, kao jedan od najvažnijih elemenata u životu svakog grčkog žitelja, zauzima visoko mesto među prioritetima kako starije, tako i mlađe populacije. Pravoslavnih je čak 97%, i veoma su privrženi običajima i praznicima koje obilato slave.
Finalno, Grčka odgovara i na zahteve vrhunskih gurmana i sladokusaca, servirajući im na tanjir razigrani sirtaki neočekivanih ukusa začina, fete, maslina, dobrih vina i suvlakija.

greece1Zato, pođite na putovanje u mesto gde su se drevna vremena stopila sa budućim željama stanovnika, prošetajte ulicama koje nose naziv uzvišenih bogova i boginja, osećajući se kao hrabro kao Tezej u Lavirintu, zažmurite, prepuštajući se hrabro ostalim čulima, kao mudri Homer i ponosno stavite krunu od maslinovih grančica, kako biste osetili punu magiju otadžbine veštih Ahajaca, mudrih Doraca i Jonaca, jakih Spartanaca i hedonističkih Helena, kao i svih ostalih naroda dobre volje, željnih blještavog sunca i beskrajnih plaža. Grčka će i njima biti privremena postojbina kakvu samo mogu da sanjaju, i sigurno će se osećati i lepše nego kod kuće.

Dobrodošli!

Greece_FlagGlavni grad: Atina
Službeni jezik: grčki
Nezavisnost: Od Otomanskog carstva 25. mart 1821.
Površina: 131.940 km²
Stanovništvo: 10.939.605
Valuta: Euro
Vremenska zona: +1 sat u odnosu na naše vreme