Leto u Grčkoj.rs

sve potrebne informacije na jednom mestu

Vi ste ovde: Grčka ostrva Mikonos

Ostrvo Mikonos

Ocenite ovu destinaciju (14 glasova, prosek 4.14 od 5)

Pored Santorinija i Krita, Mikonos (Mykonos) je jedno od najpopularnijih grčkih ostrva, ali je i među najskupljim. Ostrvo se nalazi na sred Egejskog mora, pripada grupi Kiklada (Ios, Naksos, Santorini), i od Atine je udaljen 6 sati vožnje feribotom, 3 sata gliserom, i 40 minuta avionom. Nalazi se između ostrva Tinos, Siros, Paros, i Naksos. Mikonos obiluje plažama, i mnoge su često krcate, ali i pored svega, moguće je naći neku mirnu uvalu.Mikonos2

Smeštaj se u špicu sezone teško nalazi, a ultra jeftinih opcija gotovo da nema. Restorani su takođe skuplji nego u ostatku Grčke, i cena ponekad ne odražava kvalitet, ali vrlo kvalitetnih taverni svakako ima u izobilju. Mikonos se često poredi sa španskom Ibicom; za jedne je to raj na zemlji, a za druge evropska Sodoma i Gomora. Mikonos je ostrvo koje nikada ne spava. Klabing počinje u sitne sate i završava se sledećeg dana u isto vreme. Žurke, pabovi, i klubovi imaju primat na Mikonosu, većina turista se ne budi pre podneva, a glasna muzika iz klubova se u gradu Mikonosu čuje do ranog jutra.
Mikonos je ostrvo koje su bogovi stvorili za hedoniste.
Mikonos6Oduvek je važilo za jedno od najpopularnijih kikladskih ostrva, i već 5000. godine p.n.e. bilo je naseljeno i imalo aktivnu trgovinu. Od pedesetih godina 20. veka Mikonos je izrastao u jednu od najatraktivnijih destinacija Evrope, 60ih i 70ih bio je meka za hipike-bekpekere, dok je danas, usled dominantne tolerancije, ostrvo postalo omiljeno među gej populacijom. 

U očima Grka ostrvo važi za mesto na kojem se okupljaju slavni - leglo selebritija - odiše kosmopolitskim karekterom i burnim noćnim životom. Status ‘ostrvo selebritija’ datira još iz 60ih, kada je brodovlasnički magnat Aristotel Onazis banuo na ostrvo sa operskom divom Marijom Kalas, a kasnije i sa Žaklinom Kenedi, dok su filmske zvezde poput Sofije Loren, Brižit Bardo, Grej Keli bile deo internacionalnog džet seta koji je obale Mikononosa ispunjavao glamurom. 

Mikonos3Atrakcije  

Jedan od najčešće fotografisanih prizora je lanac starih vetrenjača, koje su zahvaljujući upadljivom izgledu simbol ostrva još od 16. veka. Okrenute su ka moru, jarko bele boje, prekrivene slamom, a sačuvano je sedam od deset.
Izgrađene su u doba kada je Mikonos bio značajna stanica na trgovačkom putu između Evrope i Azije. Vodenice su aktivno mlele žito od koga se pravio hleb za mornare koji su ovim prostorima prolazili.
Kora, živopisni epicentar ostrva predstavlja stecište ribarskih čamaca i luksuznih jahti. Jarko bele kuće, kamene klupe, drvena vrata, koloristični balkoni, male ali atraktivne crkve, taverne i prodavnice sa folklornim šmekom, dominiraju ovim prostorom.
Zbog svoje kompaktne veličine, glavne pešačke rute po gradu mogu biti preopterećene i pretrpane turistima, naročito u julu i avgustu. Mada, uvek je opcija odlutati od centra i pronaći mesta daleko od očiju drugih.
Raspored ulica je namerno komplikovano organizovan i predstavlja lavirint u malom, a to je rađeno kako bi se zbunili pirati koji su stotinama godina upadali na ostrvo. Danas isprepletanost ulica manje zbunjuje, a više šarmira turiste. Kojim god putem da krenete nailazite na fensi radnje, šik restorane i luksuzne barove.
Zvanična maskota ostrva je pelikan Petros, koji je nakon oluje 1954, pronađen ranjen na obali, a danas se slobodno šeta ostrvom i i privlači pažnju turista. Ova verzija priče verovatno je poluistinita. Mnogi smatraju da je Petros uginuo 80ih i da je zamenjen drugim pelikanom kako bi legenda nastavila da živi.

MikonosAno Mera: tradicionalno selo, sa manastirom Panaija Toerliani iz 16.veka. Toranj je izgrađen od strane majstora sa ostrva Tinosa. U blizini je i manastir Moni Palaiokastrou (17. vek).
Delos: malo nenaseljeno ostrvo 2,5 km jugozapadno od grada Kore (ulaz 5 €). Predstavlja jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta Grčke.
Atrakcije Delosa su Dionisovo svetilište sa ostacima spomenika iz 300 p.n.e., kao i danas isušeno sveto jezero koje važi za mesto rođenja Apolona. Oko jezera se nalazi Terasa lavova sa mermernim skulpturama ovih životinja kao zaštitnika svrtog jezera. Tu je i Dionisova kuća sa mozaikom na kojem je prikazan Dionis na leopardu.

Kako stići

U zavisnosti od toga za koju se aviokompaniju opredelite, let od Beograda do Atine traje, od 1h i 50 min do 2h 30min, a od Atine do Mikonosa 45 minuta. Opcija je i autobus, vožnja u jednom pravcu traje 18 h, ali je to znatno jeftinija varijanta od avionskog prevoza. Povratna karta od Beograda do Atine košta 90-95 €. Na jedan sat vožnje od centra Atine i pola sata od atinskog aerodorma nalazi se luka Rafina odakle se za 2 sata brzim hidro gliserom stiže na Mikonos. Cena karte u jednom pravcu je oko 50 €. Običnim trajektom vožnja traje 4 sata i karta košta oko 25 €.Ako ste do Atine stigli sopstvenim automobilom, put do ostrva možete nastaviti trajektom iz Pireja ili Rafine, a cena je oko 70 €.

Smeštaj

Hoteli i sobe su generalno skupi na Mikonosu. Ukoliko nađete smeštaj koji vam odgovara po ceni, a nalazi se u centru grada, imajte u vidu se lako može destiti da glasna muzika i buka budu neprekidno prisutni.

Dodajte Vaš opis i utiske