Leto u Grčkoj.rs

sve potrebne informacije na jednom mestu

Vi ste ovde: Informacije za turiste Kupovina i cene

Kupovina i cene

Kupovina u Grčkoj je jedno od mnogih zadovoljstava tokom odmora u ovoj zemlji. Od zanatskih artikala, preko hrane i vina, do najnovijih modela vrhunskih svetskih dizajnera, sve ćete to naći širom Grčke.
Atina
Kupovina u Atini je slična šopingu u Parizu ili Njujorku, a ako ste ovde u zimskom periodu, često možete naći neke velike rasprodaje. Ako posetite ostrva, naći ćete gomilu jedinstvenih suvenira, koji će vas podsećati na nezaboravan odmor proveden u Grčkoj.
Kao i u mnogim drugim zemljama u Evropskoj uniji, originalna valuta Grčke je euro. Nijedna druga valuta se ne prihvata u Grčkoj, zato pre šopinga obavezno razmenite svoj novac, a najbolje i najsigurnije mesto za to su banke. Banke u Grčkoj su obično otvorene od 9 ujutru do 2 popodne.
Dva najbolja naselja za posetu, kada je kupovina u Atini u pitanju, su Plaka i Kolonaki. Plaka tržnica je otvorena svakog dana, a najveća gužva je nedeljom, kada se hiljade ljudi uputi na Monastariki buvljak. Možete pronaći skoro sve na ovom mestu, i to je odlično mesto za lov na antikvitete. Ako ste u potrazi za tepisima, šalovima, ili bilo čim drugim, ovde ćete dobiti mnogo izbora. Jedna od najpoznatijih šoping ulica u zemlji može se naći na Plaki - Ermou ulica. Ermou ulica je dom za mnoge lokalne i međunarodne prodavnice odeće. Takođe, ovde možete pronaći i prodavnice nakita i veliki izbor.
Kolonaki je drugi najpopularniji šoping centar u Atini. To je jedan od ekskluzivnih naselja grada, a tu su prodavnice visoke mode, najpopularnijih svetskih modnih kreatora.
Solun
Još jedan veliki grad za šoping u Grčkoj je, naravno, Solun, gde će Vaše šoping iskustvo mnogo ličiti na kupovinu u Atini. Naći ćete mnogo prodavnica popularnih dizajnera za odrasle i tinejdžere, i, kao i u Atini, naći ćete prodavnice obuće jedne do druge u nizu. Na Agias Sofias ulici postoje neki zaista lepe butici, za pravu džet-set atmosferu uputite se do Timiski ulice.
Solun verovatno nudi najbolju tržnicu hrane u Grčkoj. Ovaj divni prikaz maslina, sveže ribe, mesa i druge hrane obuhvata nekoliko gradskih blokova, a ako ste gladni, ovo može biti zabavno mesto za trošenje nekoliko eura.
Ostrva
I na ostrvima ćete pronaći neke interesantne prilike za kupovinu. Ostrvo Kos je poznato po svojim sunđerima za kupanje, a na Kritu ćete naći ručno tkane tepihe ili sapune od maslinovog ulja. Ako možete, pokušajte da pokupite bocu vina ili teglu meda sa Krita. Santorini ima i domaćih vina, koja imaju različite ukuse, zbog zemlje vulkanskog porekla. Ako još uvek niste zadovoljili vaše potrebe za nakitom, uvek možete to uraditi u prodavnicima na visoko rangiranom ostrvu Mikonos. Možete naći mnogo dobrih prodavnica kože na ostrvu Rodos. Mnogi od glavnih gradova na ostrvima su veoma kosmopolitski, kao što su Rodos, Mikonos i grad Heraklion Krit, gde ćete naći velike nizove butika, modnih prodavnica i sličnih objekata.

Cene namirnica (prosečne cene u eurima u toku leta 2012. godine)

Hleb (oko 500g.)

0,8

Krompir (kg)

0,8

Mleko (litar)

1,3

Crni luk (kg)

0,8

Jaja (6 kom.)

1

Paprika (kg)

2,2

Ulje (litar)

1,8

Tikvice (kg)

0,9

Jogurt (0,8l)

1,5

Jabuke (kg)

2,5

Šecer (kg)

1,1

Breskve (kg)

2

Feta sir (kg)

3 - 9

Kajsije (kg)

2,5

Kačkavalj (kg)

10 - 20

Trešnje (kg)

3,5

Šunka (kg)

3,5 - 20

Jagode (pakovanje)

1,2

Kafa – obična 100g

2

Lubenica (kg)

0.8

Kafa – Nes 100g

4

Limun (kg)

1

Smrznuto testo (600g)

5

Paradajz (kg)

1,5 – 2,5

Instant supa

1,2

Krastavci (kg)

3

Cene u restoranima i kafićima (prosečne cene u eurima u toku leta 2010. godine)

Giros (porcija)

5 - 9

Giros (sendvič)

1,8 – 2,5

Suvlaki

1,8 - 9

Pica

6 -15

Roštilj

6 -16

Riba

6 - 60

Salate

1,5 - 10

Pivo

2,5 - 6

Sokovi

2 - 5

Vino

2 - 30

Kafa

1,8 - 5

Kokteli

4,5 -12

Žestoka pića

2 - 8

Ostalo (prosečne cene u eurima u toku leta 2010. godine)

Prostirke za plažu

2,5 - 5

Suncobrani

5 - 15

Dušeci na naduvavanje

3 -12

Peškiri

2 - 8

Ronilački rekviziti

2 – 50

Iznajmljivanje dva suncobrana i dve ležaljke

po ceni bilo koja dva pića ili 5 – 10 eura uz dva pića po želji

Iznajmljivanje bicikla

5 - 10

Iznajmljivanje skutera

20 - 40

Iznajmljivanje automobila

30-50