Leto u Grčkoj.rs

sve potrebne informacije na jednom mestu

Vi ste ovde: Grčka ostrva Krit

Ostrvo Krit

Ocenite ovu destinaciju (10 glasova, prosek 4.10 od 5)

Ostrvo jedistveno po raznolikosti prirodnih lepota i bogatstvu tragova prošlosti, i to ga čini pravim predstavnikom lepote Mediterana. Krit je peto ostrvo po veličini u Mediteranu, najjužnije, najveće, i po mnogo čemu najvažnije grčko ostrvo. Nalazi se na raskrsnici triju kontinenata: Evrope, Azije i Afrike, i zbog svog geografskog položaja važi za jedno od najtoplijih ostrva Evrope.

 

Krit1Ostrvo na severu zapljuskuje Kritsko more, a na jugu Libijsko. Sa preko 300 sunčanih dana godišnje, 1046 km dugom obalom i čak 155 km plaža pruža mogućnost za bezbrojne aktivnosti i uživanja. Pored modernih turističkih naselja sa savremenim hotelima, ne smemo nikako zaboraviti istorijsku vrednost ostrva. I priroda je blagonaklona prema Kritu, bilo da je reč o planinskim predelima ili o pravim retkostima kakva je klisura Samarija, najduža klisura u Evropi.

Krit6Krit je osoben svet, država za sebe u okviru grčke države. Krit je kolevka visoko razvijene minojske civilizacije, prve civilizacije evropskog kontinenta, koja je nastala pre više od 4000 godina. Velika dostignuća minojske kulture preneta su na grčko kopno prvo u mikenskoj kulturi, a kasnije su oplemenjena u klasičnom dobu Atinske države. Proslavljen je u grčkoj mitologiji kao mesto rođenja vrhovnog boga Zevsa. Iako najviše poznat po minojskom periodu, Krit ima dragocene spomenike i iz hrišćanske ere. Na ostrvu se nalaze crkve ranog hrišćanskog perioda, riznice fresaka iz 5. i 6. veka. Pored bogatih tragova prošlosti, posebnost ovog ostrva čini dužina obale od 1046 km sa mnogo uvala i rtova, kao i dugih peščanih plaža od kojih 61 ispunjava standarde Evropske plave zastave za čistoću vode. Atraktivnosti ostrva doprinose turistička naselja sa savremenim hotelima. Spoj tradicije i savremenog načina življenja, kao i nesvakidašnja dobrodošlica i tradicionalna gostoljubivost meštana učiniće da Krit postane mesto kome ćete se iznova vraćati.

KritUkoliko ste avanturističkog duha ovo je ostrvo baš za Vas. Na ostrvu možete naići na bezbroj potpuno netaknutih uvala, rtova i laguna koji će Vam svojom kristalno čistom i tirkiznom bojom vode omogućiti pravi osećaj egzotike. Noćni život u klubovima, diskotekama, barovima i restoranima meri se sa najboljim svetskim provodom te Vam stoga garantujemo da ukoliko se odlučite za Krit vaša očekivanja će biti nadmašena.
Grad Hersonisos, udaljen svega 26 km od Herakliona, inače glavnog grada Krita, je grad koji živi dan i noć. Tokom dana uživaćete na nekoj od prelepih dugačkih peščanih plaža, tirkizno plavom moru… Poznat po prelepim hotelima, restoranima, tavernama, ima i jako bogat noćni život. Dve glavne ulice ovog grada i veliki broj manjih koje izlaze na more pružiće vam neopisivo bogat noćni provod.

Dodajte Vaš opis i utiske