Leto u Grčkoj.rs

sve potrebne informacije na jednom mestu

Vi ste ovde: Grčka ostrva Krit Iraklion

Iraklion

Ocenite ovu destinaciju (4 glasova, prosek 4.25 od 5)

iraklion3Iraklion je najveći urbani centar na Kritu, glavni grad regiona i ekonomski centar ostrva. Prva evropska civilizacija, Minojska civilizacija, cvetala je ovde pre 5000 godina.
Iraklion je grad sa jednom nogom ukorenjenom u prošlosti, a drugom korača u budućnost. Trenutno ima oko 150.000 stanovnika. To je veoma dinamičan i kosmopolitski grad, posebno u letnjem periodu, kada se može videti na hiljade posetilaca u kupovini, ili posetama muzejima i drugim interesantnim mestima.

Danas je Iraklion jedan od glavnih izbora za mnoge, kada su u pitanju turističke destinacije u Mediteranu. Jedinstvene prirodne lepote i razvoj alternativnih oblika turizma i pružaju idealnu kombinaciju za planinske i morske sportove. Grad je takođe i komercijalni i naučni centar na ostrvu. Ima bitan strateški geopolitički položaj u jugoistočnom basenu Sredozemnog mora i povezuje tri kontinenta i različite kulture. Tokom poslednjih 20 godina grad je napravio izuzetan napredak u akademskim i tehnološkim poljima.

Knosos
Knosos (grč. Κνωσός) je jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta bronzanog doba i najveće nalazište na grčkom ostrvu Kritu. Pretpostavlja se da je bio centar minojske civilizacije i kulture. Nalazi se 6 kilometara od Irakliona, glavnog grada Krita. Otkrio ga je 1878. godine Minos Kalokerinos, ali je najznačajnija iskopavanja vodio Artur Evans.
Veličina, broj i značaj otkrića u Knososu dokazuje da je ovo bio dvorac jednog od najznačajnijih i najmoćnijih vladara na Kritu. Građevine pokrivaju površinu od 1 hektara, stotine prostorija povezane su u veliku celinu. Složenost arhitektonskog plana ovu građevinu dovodi u vezu sa legendarnim Lavirintom, koji opisuju antički autori.
Palata u Knososu se smatra najvećim i najsloženijim spomenikom kritske arhitekture, što je doprinelo tome da ovu građevinu antički izvori nazivaju Lavirintom. Prema legendi palatu je sagradio atinski neimar Dedal, koji je postao i njen prvi zatočenik. Napravivši krila uspeo je da pobegne na Siciliju.
Palata u Knososu, nazvana Minosova palata, pokrivala je veliku površinu i sastojala se od mnogo prostorija, pa je verovatno to razlog zašto je sačuvana u grčkoj legendi kao Minotaurov lavirint. Centar palate predstavljalo je glavno dvorište. Preovlađuje pravougaoni plan prostorija, što je karakteristično za sve kritske građevinske objekte. Stubovi minojskih palata su uvek bili drveni. Iako nisu sačuvani, njihov karakteristični oblik, glatko stablo koje se sužava prema dole i širok kapitel u obliku jastuka, poznat je po predstavama na slikama i reljefima.
Sobe su bile male, tavanice niske, tako da ni oni delovi građevine koji su imali više spratova nisu mogli biti visoki. Na osnovu arheoloških iskopavanja zaključeno je da vladari-graditelji palata nisu mogli biti ratnici.
Utvrđenja nisu nađena nigde na Kritu minojskog doba, a vojničke teme gotovo su nepoznate u minojskoj umetnosti. Ostave radionice i pisarnice u Knososu ukazuju na to da palata nije bila samo kraljevska rezidencija, već je služila i kao središte trgovačke i administrativne delatnosti.
Graditelji ove palate dobro su poznavali arhitekturu i savladavanje prostora i oblika. Pravougaone oblike razbijali su kolonadama, tremovima, dvorištem ili kamenim stepeništima. Stubovi su imali dvostruku ulogu: bili su nosač elementa, ali su imali i dekorativno cilindrično telo. Karakteristično je da se lukovi i okrugli svodovi ne primenjuju.
Krićani su isušivali podzemne vode i vlagu na terenu na kome su podigli palatu. Takođe su gradili i vodovodnu mrežu od terakote.
Prestona sala, Sala za prijeme i Labris sala (sala dvojne sekire) bile su prostorije za kultne svečanosti.

iraklion1
iraklion10
iraklion2
iraklion3
iraklion4
iraklion5
iraklion6
iraklion7
iraklion8
iraklion9
01/10 
start stop bwd fwd

Dodajte Vaš opis i utiske