Leto u Grčkoj.rs

sve potrebne informacije na jednom mestu

Vi ste ovde: Grčka ostrva Krf

Ostrvo Krf

Ocenite ovu destinaciju (11 glasova, prosek 4.27 od 5)

Krf se nalazi na severozapadu Grčke i jedno je od sedam Jonskih ostrva, drugo po veličini. Najbliža ostrva su Paksos, Lefkada, Itaka, Kefalonija i Zakintos. Zbog blage klime i velike vlažnosti poznat je po smaragdnim uvalama, kristalno čistom moru, luksuznim hotelima, lepim plažama okruženim zelenilom i nepreglednim brdima obraslim maslinjacima.Krf2

Krf je ostrvo beskrajnih prirodnih lepota, ostrvo pesme i muzike, umetničke inspiracije, kombinacija kosmopolitskog i tradicionalnog.

Glavni grad ostrva je grad Krf, jedan od najlepših gradova u Grčkoj, prepun zelenila, divnih trgova, uskih uličica u kojima preovlađuje venecijanska i engleska arhitektura, dobro sačuvane znamenitosti ranijih osvajača. Grad ima dve tvrđave, staru i novu, obe se nalaze u centralnom delu grada. Jedna od najposećenijih je svakako Liston ulica, sa mnogobrojnim fenjerima, pruzice Vam poseban ugodjaj u toku večernjih šetnji.

Krf3Klima na ostrvu je sredozemna. Leta su topla, ali ne toliko žarka kao na Egeju. Zime su blage sa retkim temperaturama ispod 10 stepeni. Posebnost Krfa je veća vlažnost i više padavina. Zbog toga je u poređenju sa ostalim delovima Grčke, Krf osoben po svojoj veoma bujnoj vegetaciji. Stoga su Grci ovo ostrvo i nazvali "Zeleno ostrvo".

Mnogim turistima, Krf je omiljena odrednica. Ostrvo poseduje dosta hotela i mesta za kampovanje. Glavne turističke struje, u špicu sezone, dolaze iz susedne Italije. Od aprila do oktobra otvoren je internacionalno poznati teren golf (18-rupa par 72-Parcour).

Krf1Pored uobičajene turističke gastronomije, ostrvo poseduje dosta domaćih, tradicionalnih taverni.

Na nekoliko minuta vožnje čamcem od grada Krfa nalazi se malo ostrvo Vido, poznato iz Prvog svetskog rata, kada se na njemu nalazila bolnica za srpske vojnike koji su došli na Krf posle prelaska preko Albanije. Veliki broj srpskih ratnika je sahranjen u moru kraj ostrva, u "plavoj grobnici".

Vaši opisi i utisci  

 
+9 #1 Petar 25-10-2010 21:28
Krf je zaista super mesto za odmor. Plaze izvanredne, posebno one porodicnog tipa, mada ima i mirnih uvala. Ali Krf nije samo za kupanje. Bio bi veliki greh ne videti sve ono sto po definiciji ovo ostrvo nudi. To ce Vam svi, ali zaista svi potvrditi: Paleokastrica sa manastirom iz 13 veka i Bella Vista sa koje se pruza pogled na citavo ostrvo; Sidari sa "kanalom ljubavi', a tek Ahelion sa dvorcem kraljice od austrije i prelepim parkom...
Citiraj