Leto u Grčkoj.rs

sve potrebne informacije na jednom mestu

Vi ste ovde: Grčka ostrva Kos

Ostrvo Kos

Ocenite ovu destinaciju (13 glasova, prosek 3.85 od 5)

Obala koja ne miruje...
Kos pripada ostrvskoj grupi Dodekaneze, i treće je ostrvo po veličini ove grupacije. Obala ostrva Kos dugačka je 112 km, sa prelepim dugačkim plažama. Svojom blagom klimom tokom cele godine, velikim brojem sunčanih dana, prostranim plažama i mnogobrojnim istorijskim znamenitostima, kao i bogatim noćnim životom, Kos je prerastao u internacionalni turistički centar. Ostrvo je spoj netaknute prirode, divljih plaža i burnog noćnog života u glavnom gradu. Lako se obilazi i još lakše luduje, jer na svakom koraku postoji kutak za uživanje.
Ostrvo je na samo sedam kilometara od turske obale i grad Kos gleda se sa Bodrumom, pa svakog dana grčki i turski izletnički brodovi plove u suprotnim smerovima, jer kad je biznis u pitanju, Grci i Turci brzo se dogovore. A i vožnja kratko traje, samo sat vremena.
Kos3Ovde je 460 godine p. n. e. rođen Hipokrat, otac savremene medicine. U centru se nalazi čuveno Hipokratovo drvo, prečnika skoro 10 m. Ovde je slavni lekar navodno držao predavanja studentima pa se platan smatra najstarijim evropskim drvetom. Nedaleko od grada nalaze se arheološki ostaci prve bolnice i škole medicine.
Klima Kosa je sredozemna sa dugim, sušnim letima i blagim i kišovitim zimama. Nedostatak vode je značajno ograničenje, ali, budući da je Kos blizu kopna, koriste se bogati podzemni izvori. Zbog toga je biljni i životinjski svet bujniji nego na nekim okolnim ostrvima, mada je on osoben za ovu klimu. Od gajenih kultura dominiraju maslina i vinova loza.

Glavno stanovništvo na Kosu su Grci. Kos spada u prilično gusto naseljena ostrva među ostrvima Dodekaneza, a razvoj turizma tokom proteklih 20ak godina doprineo je daljem prosperitetu ostrva i povećanju broja stanovnika. Poslednjih godina ima sve više i stranih stanovnika, bivših turista ili turističkih radnika poreklom iz nerazvijenih zemalja.
Prestonica ostrva se nalazi na severoistoku i pravi je primorski gradić u kojem ima šta da se obiđe, dobro jede, a mogu da se kupe i beogradske novine. Po noćnom provodu čuvena je Ulica barova. Grad se diči i tvrđavom koju su 1315. podigli vitezovi reda svetog Jovana i do koje vodi most koji je spaja sa atraktivnom Avenijom palmi. U gradu se nalaze i međunarodni Hipokratov institut i muzej, a novoizgrađena marina i široka promenada uz gradsku plažu, jedno je od glavnih mesta za provod.
Kos8Lambi, predgrađe grada, vrlo je omiljeno kod mladih, koje od večeri do ranih jutarnjih sati mame brojni barovi i taverne. Nedaleko od grada nalazi se rt Agios Fokas, omiljeno sastajalište surfera. Ovde se nalaze i sumporni topli izvori na ivici mora gde se možete opustiti u termalnim kupkama. Mestašce Tigaki ima više kilometara dugu peščanu plažu, nekoliko prodavnica, kafane i taverne. U zapadnom delu ostrva u selu Marmari nekoliko kilometara duga plaža sa svetlim peskom i nekoliko taverni takmiči se sa susednim Mastikarijem. Hoteli su uglavnom uz plaže, izvan mesta koja su od sanjivih ribarskih sela prerasla u turističke centre.
Kardamena, koja je pre 20 godina imala nekoliko kamenih kuća, danas je međunarodno odmaralište. Ipak, ona se ne diči mnogo plažama, jer su stenovite ili sa peskom koji grebe stopala, ali su zato mogućnosti za zabavu po diskotekama, barovima i kafićima neograničene. Stoga, onima kojima je važnije brčkanje i odmor preporučujemo Kefalos, 30 km udaljen od grada Kosa, gde su plaže nežnije kad su vaše noge u pitanju, a more mirnije. Za obilazak ostrva možete iznajmiti automobil, što dnevno košta od 17 do 40 evra (džip), ili možete zaboraviti na kola i biciklom ili pešice natenane otkrivati lepote pejzaža, a najveći uspon biće vam nekoliko brda ovog malog ostrva.
 Svi putevi koji spajaju gradove su odlični i dobra je autobuska veza prestonice sa ostalim mestima. Jedino su sporedni putevi i oni koji vode direktno do plaže zemljani, ali su sasvim solidni. Posebno prevozno sredstvo nudi samo grad Kos, koji možete da razgledate i iz turističkog vozića, a vožnja traje 20 minuta.
U gradu Kosu, kao i u ostalim mestima na ostrvu, glavne ulice su krcate prodavnicama suvenira i nakita, a gotovo se niko ne vraća bez bar jedne statue Hipokrata. Ako već niste polagali njegovu zakletvu, u međuvremenu se bar okoristite hladom njegovog drveta.
Kos5TOP 10 plaža
Najbolje plaže su na južnom delu ostrva, ali većinu karakteriše nekoliko kilometara atraktivnog peska posutog suncobranima. Najlepše su: Kamel bič sa zlatnim peskom, Paradajz bič, Banana bič, Sani bič, Medžik bi, Egzotik bič, Kefalos, Mastihari, Marmari (peščana plaža u Kardameni popularna za jedrenje) i Tigaki. Takođe, većina njih je raj za surfere jer se ubrajaju u najbolje plaže na Mediteranu za jahanje na talasima.

Dodajte Vaš opis i utiske