Leto u Grčkoj.rs

sve potrebne informacije na jednom mestu

Vi ste ovde: Kontinentalni deo Kavala

Kavala

Ocenite ovu destinaciju (11 glasova, prosek 4.27 od 5)

Kavala2Kavala - jedan grad, mnogo priča i tri imena. Neapolis (7. vek p.n.e.), Hristupolis (8. vek n.e.), Kavala (od 1500. g. n.e.). Kavala je sagrađena amfiteatarski, te njena lepota ostavlja bez reči posetioca, bilo odakle da je posmatra. Slike i mirisi koji se ponesu u odlasku, uske uličice u starom gradu, tvrđava, istorijska skladišta duvana, riblje taverne, staro brodogradilište, moderne prodavnice, teško se brišu iz glave, dugo se zadržavaju u srcu, i dovode posetioca nanovo svake godine na iste staze da sve to ponovo doživi i okusi.

Okrug Kavala nalazi se između dve reke, Strimona i Nestosa, koje predstavljaju izvor života za Okrug i istovremeno se ističu biljnom i životinjskom raznolikošću i prirodnim lepotama. Vrhovi planine Pangej, zajedno s brdima Lekani, dižu se punom veličinom ka visinama i plavom nebeskom prostranstvu, nekad pokriveni snegom i snežnobeli, a nekad savršeno zeleni. Krajolik se dopunjuje divljom lepotom razuđene obale u kombinaciji sa svetlim plavetnilom mora.
Putujte okrugom Kavala, preko planinskih staza do sela, prepustite se tradicionalnoj gostoljubivosti, uživajte u domaćim specijalitetima, nastavite beskrajnim šetnjama po plažama i završite šetnju u predivnom gradu koji spaja staro tradicionalno naselje s brojinim trgovačkim centrima, burnim noćnim životom i desetinama klubova punih života i mladosti.
Polazeći sa zapada okruga,  nailazi se na obalu Ofrinio, Kariani, Sarakina, Mirtofito, Eleohori i Almira. Ovo su uglavnom uređene plaže, koje pružaju posetiocima uživanje u moru u kombinaciji s komforom kakav zahteva moderno doba. U nastavku, stiže se do Amolofa (peščanih dina), jedne od najlepših plaža u severnoj Grčkoj, s kristalno providnim i plitkim vodama, koje predstavljaju dragulj regije. Nea Peramos, zbog svog povlašćenog položaja uz more, već na desetine godina predstavlja popularno odredište za turiste iz okolnih regija i gradova. Riblji restorani s ukusnim specijalitetima smešteni su uz more. Nea Iraklica je još jedno od predivnih ribarskih  mesta s izvanrednim morem, a svi oni koji imaju sopstveni gliser ne smeju propustiti priliku da istraže morske pećine ostrva Fidonisi.
Približavajući se Kavali, posetilac nailazi na organizovane plaže Palio, Toska i Batis, koje fasciniraju svojom lepotom. I u samom gradu postoje organizovane i čiste plaže, kao što su Kalamica, Rapsani i Perigiali. Nastavljajući istočno po Okrugu, pruža se beskrajna lepota plave vode i zlatnog peska koja poziva posetioce na plivanje, a vrhunac predstavlja jedninstveni peščani rt (Amoglosa) u mestu Keramoti, gde pesak prodire duboko u more. Jedinstveno iskustvo je večernje kupanje uz muziku iz brojnih barova na plaži.

Za posetioce koji traže da pored tela neguju i duh, postoje mnogobrojne kulturne manifestacije, naročito tokom leta. Festival Filipi (jedna od vrhunskih manifestacija) traje od jula do septembra i uključuje pozorišne predstave i velike koncerte. Istovremeno se održava i Festival Tasosa, nekad samostalno a nekad zajedno s Festivalom Filipi.
Cosmpolis je međunarodni festival koji se održava u starom gradu u Kavali i predstavlja upoznavanje kulture različitih svetova preko folklornih i muzičkih sastava, nacionalne kuhinje, bioskopa, izložbi i paviljona zemalja učesnica.
Festival Janis Papaioanou obuhvata koncerte i seminare.
“Pored talasa” (“Plai sto Kima”) - Festival u Keramotiju, koji uključuje koncerte velikih imena savremene grčke muzike.
“Sunce i kamen” (“Ilios kai Petra”) - Festival koji se održava u „Akontisma” u mestu Nea Karvali, gde učestvuju tradicionalni folklorni sastavi iz celog sveta.
Kulturne manifestacije tokom leta održavaju se i u svim opštinama okruga.
Prilikom posete Kavali, ne zaboravite da posetite antičko pozorište u Filipima, važan spomenik ovog područja. Njegov današnji oblik je rezultat sukcesivnih promena zgrade, koje predstavljaju različite faze istorije grada. Smešteno je na jugoistočnoj strani brežuljka akropolisa, u kontaktu s istočnim zidom grada na koji se i naslanja. Periodu Filipa II (4. vek p. n. e) pripisuje se najstarija zgrada u generalnim crtama, kao i orkestar čiji je prečnik bio 21,60 metara. Posle rimske kolonizacije dolazi do promena, u skladu s davanjem prednosti predstavama i s estetskim zahtevima tog doba. Tokom sredine 3. veka n. e. dolazi do poslednjeg preuređenja pozorišta u Filipima, kako bi se dalo više prostora za borbe sa životinjama, gladijatorske borbe i igre. Ovo pozorište predstavlja neprocenjivo kulturno nasleđe za regiju Istočne Makedonije. Od ovog velikog pozorišta danas su sačuvani mnogi delovi. Restaurirano, omogućava izvođenje uglavnom antičkih pozorišnih dela koja su uključena u letnji program Festivala Filipa i Tasosa.Kavala je začetnica hrišćanstva u Grčkoj i u Evropi. Apostol Pavle je održao prvu propoved u gradu Filipi, a tamo je i krštena prva evropska hrišćanka, sveta Lidija Filipljanka. Na tom mestu crkva je podigla hram – krstionicu.
Na planini Pangej nalazi se manastir Bogorodice Ikosifinise, podignut u 4. veku n. e. od strane blagoslovenog Germana.
Iznad mesta Hrisokastro, posetilac se susreće s impozantnim manastirom svetog Pantelejmona, u blizini starog Hortokopija s manastirom Sretenje (Ipapandis), u novom Hortokopiju s manastirom Bogorodice Pangejske, dok u mestu Nikisiani može da poseti manastir svetog Dimitrija.
Na drugoj strani okruga Kavala, u području koje okružuju sela Makrihori, Elkafohori, Disvato i Stegno, nalazi se manastir preobraženja Spasitelja Pobednika. Čudotvorna ikona preobraženja Hristovog jeste relikvija koju su donele izbeglice iz Male Azije. Jedno od najvažnijih svetilišta pravoslavlja predstavljaju mošti svetog Grigorija Teologa, koje se čuvaju u istoimenom velelepnom hramu u mestu Nea Karvali.

(Izvor: tourismos-kavala.gr)

Kavala1
Kavala10
Kavala2
Kavala3
Kavala4
Kavala5
Kavala6
Kavala7
Kavala8
Kavala9
01/10 
start stop bwd fwd

Vaši opisi i utisci  

 
+2 #1 jovana 10-10-2011 13:08
ovo mesto je ko mala Atina :lol: prelepo je
Citiraj