Leto u Grčkoj.rs

sve potrebne informacije na jednom mestu

Vi ste ovde: Kontinentalni deo Halkidiki - Sitonija Neos Marmaras

Neos Marmaras

Ocenite ovu destinaciju (14 glasova, prosek 4.14 od 5)

2Neos Marmaras je najpopularnija turistička destinacija na Sitoniji. Nalazi se na zapadnoj strani Sitonije, između Nikitija i Toronija. Od Soluna je udaljen oko 110 km, a od solunskog aerodroma oko 100 km.

Neos Marmaras je osnovan 1922. godine od strane izbeglica sa ostrva Marmaras, Propontida, iz Male Azije. Od 1967. godine mesto je naselio veliki broj doseljenika iz mesta Partenon, koji su 1970. godine potpuno napustili svoje mesto i svi se doselili u Neos Marmaras.

Područje Neos Marmarasa nudi širok spektar usluga.  Postoji mnoštvo supermarketa, suvenirnica, restorana, barova, klubova, rent-a-car kompanija, taksi kompanija, domovi zdravlja, apoteke, banke, pošta itd. Postoji i autobus koji svakodnevno saobraća do Soluna.

Mnogi ističu da je najveća lepota Neos Marmarasa u harmoničnoj koegzistenciji mora i planine.

Oblast karakterišu zeleni pejzaži, dok veći deo obale (duge 20km) čine borova stabla koja se pružaju do plaža. Turisti uživaju u plažama koje su nagrađene Plavom zastavom (Paradisos, Grigoriatioko, Koutsoupia, Azapiko itd.). U okolini se nalazi veliki broj malih luka i prelepih izolovanih plaža, kao i kompleks malih ostrva (Spalatronisia). Do ovih plaža se može doći čamcem sa mora ili automobilom i uživati u čistom prelepom moru i zlatnom suncu.

Mnogima je interesantno da posete izolovano ostrvo „Kelufos“, koje je puno divljih koza i karakteristično je po spektakularnom morskom dnu, koje podvodni fotografi nazivaju „Raj“. Tu je i veliki broj standardnih izleta u kojima možete uživati tokom letovanja: obilazak Svete Gore, krstarenje zalivom Toroneos, veče grčke muzike i igre itd. Takođe, noćni život je veoma zanimljiv, zbog mnoštva dobrih lokala.

Kulturni i folklorni centar ‘Proikonnisos’ organizuje mnoštvo kulturnih aktivnosti, od kojih je najvažniji godišnji vestival „Sećanja iz stare domovine“. Česte su izložbe tradicionalnih predmeta, fotografija, knjiga i dokumenata, kao i religioznih predmeta i slika. 27. jula organizuje se godišnje slavlje pog nazivom „Partenon“.

1
2
3
4
5
1/5 
start stop bwd fwd

Vaši opisi i utisci  

 
+4 #3 steva 11-03-2011 12:12
8) Veoma lepo mesto koje može da posluži kao baza za obilazak Sitonije.Svake godine idem od 4 jula i nikad nije bila velika gužva.Mesto jeste malo i brdovito,ali za odmor je divno.
Bez automobila nije poželjno dolaziti u N.M.
Što se tiče cena ništa nije skuplje nego u drugim mestima,tako da mislim da je N.M. za svaku preporuku.
Citiraj
 
 
+5 #2 Mala 18-11-2010 12:53
Lep grad koji toplo preporučujem svima koji žele prelep i miran odmor! Mesto je dosta veće nego ostala na kojima sam bila na Halkidikiju, domaćini su ljubazni, a more prelepo, kao i svuda na Sitoniji. Čini mi se da su cene malo više nego recimo u Pefkohoriju, ali je i mnogo lepše, bar meni.
Citiraj
 
 
+1 #1 Masha 15-11-2010 19:34
Šta ja znam, meni nije ništa posebno, vidim da se ljudi oduševljavaju ovim mestom, ali za mene je sasvim prosečno, valjda zato što sam navikla na Rodos :-) More je stvarno prelepo i čisto, ali je mesto nekako malo, brdovito... Bio sam u junu, nije bilo gužve, tako da preporučujem ovaj period za one koji žele miran odmor, ne znam kako je u julu i avgustu. Mene su najviše oduševili izleti, posebno krstarenje oko Svete Gore, ne smete ovo propustiti ako ste već tu, galebovi bukvalno sleću na ruku, ponesite obavezno nešto da ih hranite :-)
Citiraj