Leto u Grčkoj.rs

sve potrebne informacije na jednom mestu

Vi ste ovde: Kontinentalni deo Halkidiki - Kasandra Kalitea

Kalitea

Ocenite ovu destinaciju (14 glasova, prosek 4.14 od 5)

4Kalitea (u prevodu „lep pogled”) je kosmopolitsko letovalište. Osnovale su ga grčke izbeglice iz Male Azije 1922. godine. Na mestu na kome se nalazi Kalitea je još od VIII veka p.n.e. smešten verski centar Grčke, prvobitno paganski, a zatim pretvoren u hrišćanski.

Borove šume, kristalno čisto more, brojni turistički objekti i fantastičan noćni provod, samo su neki od razloga zašto se veliki broj turista opredeljuje da letuje u Kalitei. Sa čistim peščanim plažama sa sitnim belim peskom, Kalitea je jedno od najtraženijih mesta, kako za porodice tako i za mlade.

Tu se nalazi i veliki broj arheoloških iskopina od velikog istorijskog značaja. Treba spomenuti svetilište u čast Dionisa i Nimfi iz VIII veka, dorski hram posvećen Zevsu iz IV veka, svetilište posvećeno Demetri i Apolonu, itd.

Inače, cela Kalitea je na uzvišenju. Za silazak na plažu potrebno je desetak minuta hoda ili korišćenje najavljenog, besplatnog turističkog vozića.

Iz Kalitee je moguće napraviti nekoliko lepih izleta koje nude domaće i lokalne agencije: odlazak na večnu planinu Olimp, čudesni manastiri Meteora, krstarenje zalivom Toroneos i obilazak najlepših plaža, krstarenje uz obalu Svete Gore, obilazak severne grčke prestonice Soluna, odlazak na grčko veče, obilazak vinskog podruma Akritas, odlazak u pećinu Petralona, poseta vodenom parku Waterland...

1
2
3
4
5
1/5 
start stop bwd fwd

Vaši opisi i utisci  

 
+1 #3 GrckaZakon 09-11-2010 15:40
Ovo je prelepo mesto, i u odnosu na Paraliu vrh. Plaža je predivna, sitni beli pesak kao tepih. Plićak je prilično dug, a more neverovatno toplo. Bili smo u avgustu, pa je bila gužva, ali nam to nije smetalo. Kafića, prodavnica i restorana ima svuda, a i noćni život nije loš, mada nije ludo kao u Paraliji.
Citiraj
 
 
+1 #2 Milan_Petrovic 09-11-2010 15:39
Pre par godine sam bio u hotelu Athos Pallace i nisam baš bio prezadovoljan. Čekate čitavu večnost da vas neko usluži, plus smo imali uplaćen „all inclusive“ koji znači da imate plaćen čaj i kafu! Što se tiče mesta, lepo je, plaže su sasvim solidne i more le lepo i toplo. Preporučujem ovo mesto, ali ne i hotel Athos Pallace.
Citiraj
 
 
+2 #1 Kragujevac 09-11-2010 15:39
Preporučujem mesto svima jer sasvim pristojan izbor za letovanje, u svakom pogledu. Preporučio bih vam i da se odlučite za hotelski smeštaj, koliko sam čuo apartmanski smeštaj nije mnogo pouzdan, može se desiti da preskupo platite neku rupu, skoro isto kao i pristojan hotel. Zato, ako se odlučite za apartman, samo informacije iz prve ruke od proverenih ljudi.
Citiraj