Leto u Grčkoj.rs

sve potrebne informacije na jednom mestu

Vi ste ovde: Kontinentalni deo Parga

Parga

Ocenite ovu destinaciju (8 glasova, prosek 4.13 od 5)

Među svim draguljima grčke obale i njihove davno potvrđene vrednosti, na obali Jonskog mora u Epiru, između Preveze i Igumenice, smešteno je prelepo letovalište Parga. Okružena Lefkadom na jednoj i ostrvima Paksos i Antipaksos na drugoj strani, kao i nezaobilaznim Krfom, Parga je danas moderno letovalište sa bogatom turističkom ponudom.
Zbog posebnog geografskog položaja Parga je u prošlosti bila meta napada mnogih osvajača – Venecijanaca, Francuza i neizostavno Turaka. U 14. veku i srpska istorija pisana je upravo na ovom području kada je naš car Dušan proširio srpsko carstvo i zauzeo Epir i Tesaliju.
Parga danas broji oko 3.000 stanovnika koji su uglavnom okrenuti turizmu, oblikujući iz sezone u sezonu svoju uslugu prema zahtevima sve brojnijih gostiju iz zapadne Evrope.parga

AMFITEATAR SA USKIM KAMENIM ULICAMA
Ispod ostataka venecijanskog zamka, Parga podseća na mali amfiteatar sa svojim uskim i kamenim ulicama u starom delu grada. Neznatan je uloženi napor da se popnete do zamka naspram neopisivog pogleda koji se pruža sa vrha na nekoliko plaža i ostrvo Bogorodice preko puta luke.
PArga001Spomenik Zalongo neće nikoga ostaviti ravnodušnim sa svojom pričom o ženama i deci koji su 1803. godine radije birali smrt skočivši sa vrha planine nego da padnu u ruke Turcima. Bilo je potrebno da se pročuje za takvu žrtvu, pa da se ostatak Evrope oglasi i pomogne grčkom narodu u borbi za slobodu. Srbi na ovo mesto dolaze s poštovanjem jer su i sami delili istu sudbinu pet vekova pod Osmanlijama. Kakav god ostali izbor da naprave, naši turisti se u velikom broju najčešće upućuju ka Krfu i ostrvu Vido, da posete mauzolej posvećen nastradalim srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu.86807279.eVFiHBgsPEĆINE KOJE BUDE AVANTURISTIČKI DUH
Ma koliko da se interesovanja razlikuju, nesumnjivo je da će se mnogi turisti sresti u luci koristeći priliku da se otisnu na put obližnjih ostrva bogatog jonskog arhipelaga. Vođeni nepogrešivim instinktom uputili smo se ka nenametljivoj posadi jedrenjaka „Marko Polo“ i nismo se prevarili. Uz svu  profesionalnu uslužnost i pomoć uspeli su da budu i neočekivano zabavni i u isto vreme brižni domaćini na vodi. Posada „Marka Pola“, predvođena iskusnim kapetanom Bilijem Plaskasovitisom, čini svaki  mogući napor da se baš vi tog dana na tom mestu osećate najlepše na svetu, kao najvažniji gost. „Marko Polo“ približiće vas najlepšim plavim pećinama gde će vam se, bez obzira na uzrast, avanturistički duh probuditi za tren.

Vaši opisi i utisci  

 
+7 #1 RadeS 10-11-2010 15:42
Parga je zaista prelepa i odličan je izbor za letovanje, ali pripremite mnogo novca, imam utisak da je čak skuplje nego na ostrvima.
Citiraj