Leto u Grčkoj.rs

sve potrebne informacije na jednom mestu

Vi ste ovde: Informacije za turiste Carinski propisi

Carinski propisi

LogoGrckaCarinaPoznavanje carinskih propisa zemlje u koju putujete može Vam umnogome olakšati put i sprečiti eventualne neprijatnosti. Poznavanje limita robe koju grčki zakoni propisuju je važno, jer možete doći u situaciju da platite kaznu, da Vam oduzmu robu ili čak da budete vraćeni sa ulaza u Grčku.

Prema grčkom Ministarstvu ekonomije i finansija, generalno, svaki putnik može imati u svom ptrljagu robu do 300€ vrednosti bez obaveze da plati carinu. Ova odredba se odnosi samo na robu za ličnu upotrebu, ne na robu koja se planira za prodaju. Grčki carinici će proceniti da li je roba koju posedujete lična ili za komercijalne svrhe, tako da nije poželjno da imate više potpuno istih novih stvari kod sebe. Za decu ispod 15 godina limit je 150€.

Cigarete i alkohol
Čak iako ste ispod limita od 300€, grčki carinski propisi dozvoljavaju da kod sebe imate maksimalno 200 cigreta, 100 cigarilosa (cigare koje nisu teže od 3 grama), 50 cigara, 250 grama duvana ili „proporcionalnu količinu“ ovih proizvoda. Na primer, ako imate passport2200 cigareta i 250 grama duvana morate platiti carinu ili za cigarete ili za duvan.
Slično tome, grčki carinski propisi dozvoljavaju da u zemlju unesete jedan litar alkoholnog pića jačine preko 22%, dva litra pića slabijeg od 22% ili „proporcionalnu količinu“ ovih proizvoda. Takođe, možete imati kod sebe 4 litra vina i do 16 litara piva.
Ove odredbe ne odnose se na maloletnike, njima je zabranjeno da poseduju ili konzumiraju alkohol i proizvode od duvana.

Takođe, dozvoljeno je uneti do 50 grama parfema i 250ml toaletne vode.

Zabranjena roba:
- zabranjeno je unositi proizvode životinjskog porekla (osim nekih izuzetaka, zabranjeno je unositi meso i mesne prerađevine i mleko i mlečne proizvode)
- zabranjeno je unositi određene životinjske vrste ili biljke sa zemljom (morate imati na umu da su neke biljne i životinjske vrste zaštićene Vašingtonskom konvencijom)
- izvoz antikviteta je zabranjen bez posebne dozvole Arheološke službe u Atini, a protiv onoga ko ovo bude ignorisao pokreće se krivični postupak
- jedna daska za surfovanje po osobi može biti uvezena/izvezena bez carine, ukoliko je prijavljena u pasošu prilikom dolaska
- droga
- lekovi
- oružje
- eksplozivne materije
- pornografski materijal

Unošenje i iznošenje novca iz zemlje
Putnici koji ulaze ili izlaze iz Grčke i imaju kod sebe 10.000€ ili više novca (ili druge valute te vrednosti), moraju obavezno novac prijaviti radnicima carine, u suprotnom novac će biti ooduzet.

Posetioci koji nisu iz zemalja EU mogu da dobiju povraćaj novca grčkog VAT-a (dodatak porezu na promet, koji iznosi 19% u kopnenom delu i 13% na ostrvima) za kupovine vrednije od €120; proces je prilično složen, ali se isplati. Posetioci koji nisu iz zemalja EU mogu kupovati robu iz određenih radnji koja nosi oznaku ‘Member of the Tax-Free Club' i dobiti povraćaj VAT-a, u gotovini, na mestima određenim za refundiranje na aerodromu. Sačuvajte račune i o postupku se raspitajte kod vlasnika radnji ili turističkih vodiča.